Terapia manuala isi are originile in Orient, China si India antice. Abia dupa cel de-al doilea razboi mondial sunt puse bazele unor societati de terapie manuala si in Europa.

              Terapia manuala face parte de mult timp din pachetul de cunostinte ale unui kinetoterapeut, acestia contribuind de-a lungul timpului la spectrul larg de tehnici si manevre de terapie manuala.

Federatia Internationala a Manipularilor Ortopedice a Fizioterapeutilor defineste terapia manuala ca: “Miscari pricepute ale mainilor menite sa produca oricare sau toate dintre urmatoarele efecte: sa imbunatateasca elasticitatea tesutului, sa creasca amplitudinea de miscare a articulatiilor, sa manipuleze sau sa mobilizeze tesuturile moi si articulatiile, sa induca relaxare, sa reduca durerea, inflamatia si redoarea.” De asemenea, terapia manuala poate fi definita si ca orice terapie care implica folosirea mainilor kinetoterapeutului asupra pacientului. Aceasta are la baza concepte specifice de biomecanica si neurofiziologie, fiind un domeniu de granite intre specialitati medicale precum ortopedia, reumatologia si inetoterapia. Este utilizata cu precadere de catre kinetoterapeuti si osteopati pentru a trata durerile si limitarile de miscare la nivel musculo-scheletal, dar si pentru a remedia actiuni ale sistemului nervos.

              Tratamentul poate include mobilizarea articulatiilor in diferite directii si cu viteze adaptate pentru a recastiga mobilitatea, stretching muscular, mobilizari pasive, mobilizari active cu rezistenta pentru a activa musculatura.

Efectele terapeutice sunt de mai multe tipuri:

  • fiziologic: efect placebo pozitiv;
  • fizic si biomecanic: facilitarea repararii tesutului;
  • psihologic: reducerea durerii;

Tehnicile includ: tractiuni articulare, masaj, terapia trigger point, mobilizari active si pasive, drenaj limfatic, stretching, tehnici hold-relax, manipulari vertebrale.

Metodele de terapie manuala sunt folosite in mod eficient, nu doar asupra afectiunilor aparatului locomotor, dar si asupra functiei organelor interne si a sistemelor. Terapeutul poate simti rezistenta organismului si poate afla unde sunt blocaje si cum are loc dereglarea functiei viscerelor.

Inainte de inceperea oricarui tip de terapie, este important ca terapeutul sa evalueze pacientul pentru a putea sa isi dea seama de contraindicatiile si riscurile complicatiilor ce pot aparea in timpul orei de kinetoterapie ce urmeaza sa fie efectuata. In functie de observatiile de pe parcursul evaluarii, se va stabili un plan complex si individualizat de kinetoterapie ce poate include atat terapie manuala, activitate fizica, fizioterapie.

Rolul mobilizarilor tesutului moale este de a rupe adeziunile miofasciale (tesut muscular fibros si inelastic precum tesut cicatrizat), miscarea tesutului fluid si relaxarea musculaturii tensionate. Aceste procedure sunt in special aplicate musculaturii paravertebrale prin stretching si presiune. Terapeutul va localiza unde este problema si va putea mobiliza tesutul printr-o varietate mare de tehnici.

Terapia manuala este o forma specializata de terapie fizica livrata cu ajutorul mainilor, opusa fizioterapiei, care implica aparate sau masinarii. Atunci cand este folosita in mod corect de catre practicanti, este o unealta foarte eficienta pe care o detin kinetoterapeutii, puterea stand in mainile acestora.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017