Spondilita anchilozanta reprezinta o afectiune pe termen lung in care coloana vertebrala si alte zone ale corpului devin inflamate.

Aceasta boala apare in special la adolescent si adultii tineri si este de obicei de doua ori mai intalnita la barbati decat la femei.

Simptomele spondilitei anchilozante variaza, dar in principiu includ:

 • durere si redoare la nivelul spatelui
  • durerea se diminueaza in timpul exercitiilor, dar nu se modifica in timpul repaosului;
  • durerea si redoarea sunt amplificate in timpul diminetii si al noptii – s-ar putea ca pacientul sa se trezeasca regulat in timpul somnului din cauza durerii;
 • durere si umflatura la nivelul altor parti ale corpului cauzate de inflamatia articulatiilor si in zonele unde tendonul se uneste cu osul
  • durere in timpul miscarii articulatiei afectate;
  • sensibilitate atunci cand aceasta este examinata;
  • umflare si senzatie de caldura in zona afectata;

Aceste simptome se dezvolta gradat pe parcursul timpului, de obicei de-a lungul mai multor luni sau ani, si pot aparea sau disparea in timp.

Spondilita anchilozanta poate fi greu de diagnosticat pentru ca se dezvolta greu si nu exista niciun test definitiv. Doctorul o sa intrebe ce simptome prezinta pacientul, cand au inceput si va face analize de sange. Daca se descopera ca exista inflamatie la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul altor articulatii, pacientul va fi trimis la reumatolog.  Acesta va efectua mai multe teste si va confirma sau nu, in functie de caz, diagnosticul.

Spondilita anchilozanta nu se vindeca, in schimb se poate trata. Astfel, se amelioreaza simptomele si se incetineste dezvoltarea afectiunii. In majoritatea cazurilor, tratamentul spondilitei anchilozante consta in:

 • exercitii fizice pentru a reduce durerea
 • kinetoterapie
  • masajul este folosit pentru a diminua durerea si pentru a imbunatati mobilitatea prin manipularea muschilor si a altor tesuturi moi; vertebrele nu ar trebui niciodata manipulate deoarece ar putea rezulta in leziuni la nivelul coloanei vertebrale;
  • hidrokinetoterapia – sunt recomandate exercitiile in apa calda, miscarile in acest mediu fiind facilitate, iar temperatura putin ridicata poate relaxa muschii;
 • medicamente – pentru a reduce durerea si inflamatia.                                                                 Pentru unele persoane, afectiunea se poate ameliora odata cu trecerea timpului, pecand pentru alte persoane, se poate inrautati. Spondilita anchilozanta poate afecta calitatea vietii, aducand cu ea o serie de complicatii.

  Astfel, se poate observa o flexibilitate redusa a coloanei vertebrale, in special a coloanei vertebrale lombare din cauza fuziunii vertebrelor. Aceasta fuziune face dificila realizarea miscarilor de spate, postura ramanand fixa intr-o anumita pozitie.

  Articulatiile devin dureroase in timpul miscarilor si apare si redoare.

Irita reprezinta o alta complicatie a spondilitei anchilozante in care pacientul se prezinta cu ochiul rosu, inflamat, dureros si sensibil la lumina. De obicei este afectat un singur ochi.

Osteoporoza poate aparea si poate duce la fracturari ale vertebrelor coloanei deoarece aceasta afectiune ,modifica structura osoasa, oasele devenind fragile.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017