Scolioza este o afectiune tridimensionala deformatoare la nivelul coloanei vertebrale. Curbura in plan frontal este definita de unghiul lui Cobb, insotita in plan transversal de rotatii ale vertebrelor si de o hipocifoza in plan sagital. Aceste anormalitati ale coloanei, articulatiilor costo-vertebrale si a cutiei toracice produc un hemitorace convex si unul concav. De asemenea, din cauza rotatiilor apare si o gibozitate la nivelul spatelui.

Scoliozele pot fi:

  • Congenitale – de la nastere;
  • Idiopatice – dezvoltate in timpul cresterii.

Scoliozele idiopatice reprezinta 85% dintre cazuri si pot fi descrise in functie de varsta la care apar ca: infantile (0-3 ani), juvenile (4-10 ani) sau adolescentine (11-18 ani). Studiile au demonstrate ca scolioza idiopatica este de 4 ori mai frecvent intalnita la fete decat la baieti, in special in randul adolescentilor. De asemenea, se pare ca exista anumiti factori ce pot accentua deformarile coloanei precum: varstele cuprinse intre 10 si 12 ani, absenta menstruatiei, prezenta curburilor toracice.

Scolioza este cea mai des intalnita afectiuni in randul copiilor si al adolescentilor si se imparte in scolioza structurala si scolioza functionala. Cea din urma poate fi corectata si se datoreaza posturii incorecte sau compensarii coloanei.

Scoliozele structurale nu pot fi sau pot fi doar partial corectate. Cele doua se diferentiaza odata efectuat testul lui Adams prin care pacientul este rugat sa isi dea bluza jos astfel incat terapeutul sau doctorul sa poata observa coloana vertebrala, sa flecteze trunchiul la orizontala cu bratele atarnand pe langa corp, cu genunchii extinsi si picioarele apropiate. Cel care realizeaza evaluarea sta in spatele pacientului si observa anormalitatile coloanei vertebrale precum o hiperlordoza/hipercifoza, hipolordoza/hipocifoza si asimetria toracelui.  Daca scolioza se corecteaza in timpul testului, atunci este de tip functional, in schimb daca nu se corecteaza, este vorba de o scolioza structurala.

Semnele scoliozei pot fi observate cu ochiul liber: o deformare vizibila a coloanei vertebrale, umeri inegali in plan orizontal, un umar sau un sold anteriorizat, coastele iesite in evidenta pe un hemitorace, hainele care nu vin bine.

Unele persoane ce au scolioza pot acuza dureri de spate, de obicei in zona lombara, urmata de zona toracala, cu un nivel moderat spre mediu. Studiile au demonstrat ca durerea de spate este prelungita la pacientii cu scolioza comparativ cu cei fara aceasta deficienta.

Pe langa durerea de spate, aceasta deficienta afecteaza si calitatea vietii prin faptul ca imaginea pe care pacientul o are despre sine este deteriorata. De asemenea, pacientul poate dezvolta o respiratie disfunctionala si asimetrica din cauza rotatiilor vertebrei si a deformarii cutiei toracice.

Tratamentul pentru scolioza depinde de severitatea curburii, varsta, si probabilitatea progresivitatii.  Copiii nu au, in principiu, nevoie de tratament deoarece curbura se poate indrepta de-a lungul timpului, in schimb, ei pot purta orteze pentru a opri dezvoltarea deformarii coloanei. Adolescentii pot purta orteze pentru a opri progresia deformarii coloanei si de asemenea pot fi operati pentru a controla curbura pana cand se pot opera pentru indreptarea coloanei atunci cand procesul de crestere ia sfarsit. Adultilor li se administreaza medicamente impotriva durerii de spate si, ocazional, li se recomanda tratamentul chirugical.

Tratamentul conservativ consta in efectuarea exercitiilor fizice propuse de un kinetoterapeut precum: exercitii pentru flexibilitate, exercitii pentru tonifierea muschilor cutiei toracice, stretching pe muschii contractati ai membrelor inferioare, exercitii cardiovasculare, pilates, yoga.

Metoda Schroth reprezinta un set de exercitii desemnat special pentru scoliotici, mai ales pentru pacientii cu scolioza idiopatica. Aceasta vizeaza prevenirea progresiei curburii inainte de a se termina procesul de crestere si are ca obiective urmatoarele

  • reeducare posturala pentru a decelera progresia
  • corectia activa a coloanei vertebrale pentru a evita operatia
  • prevenirea durerii
  • exercitii pentru acasa

Este dovedit faptul ca purtarea ortezelor nu accentueaza durerea si nici nu o influenteaza pe termen lung. Pe de alta parte, kinesiotape-ul scade nivelul durere si creste nivelul calitatii vietii pentru adolescentii ce au scolioza idiopatica. In cazul in care scolioza se creste in grad, iar celelalte tratamente pare ca nu au efect, se recomanda tratamentul chirurgical. De obicei, acesta se aplica atunci cand unghiul lui Cobb este mai mare de 45-50 de grade.

Durerea de spate este foarte comuna printre adolescentii cu scolioza idiopatica, ceea ce poate afecta calitatea vietii. Exista multi factori ce contribuie la prezenta durerii de spate precum o anatomie a spatelui alterata dar si un ritm respirator incorect. Este indicat sa consultati un medic in caz ca observati anumite semne ale copilului dumneavoastra c ear putea indica o scolioza iar acesta probabil ii va face o radiografie unde se poate observa exact despre ce este vorba. In cazul in care adolescentul chiar se confrunta cu scolioza, medicul va recomanda kinetoterapie. Terapeutul va alcatui un program de exercitii individualizat ce are ca obiective principale cele enumerate mai sus, dupa metoda Schroth.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

 

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017