Platfusul reprezinta prabusirea boltei plantare. Bolta plantara este structurata astfel incat sa suporte greutatea corpului si sa absoarba socul produs prin miscare.

Flexibilitatea piciorului conferita de cele trei arcuri (doua longitudinale- medial si lateral si unul anterior transversal) este cea care faciliteaza functiile locomotorii cum ar fi mersul sau alergatul.

Piciorul plat sau platfusul este des intalnit la copii si adeseori se corecteaza pana la adolescenta. Aceasta deficienta este deseori descrisa ca fiind fiziologica deoarece este flexibila, nedureroasa si nu prezinta consecinte functionale.

In mod normal, bolta plantara se dezvolta pana la varsta de 5-6 ani.

Cu toate acestea, la unii copii apare platfusul din cauza unei rigiditati a muschilor gambei sau laxitate la nivelul tendonului lui Ahile.

De-a lungul timpului, acesta poate duce la stangacie in timpul mersului, schiopatat dupa un drum lung, durere la nivelul piciorului, genunchiului sau soldului. Deficienta mai poate aparea si in cadrul rahitismului, a tulburarilor de crestere, obezitatii, sedentarismului, diabetului sau poliatritei reumatoide.

Exista doua tipuri de platfus:

  1. Platfus flexibil – acesta apare cand sta in picioare dar arcul se formeaza cand se misca degetele sau piciorul este in aer.
  2. Platfus rigid – reprezinta un picior inflexibil si dureros in timpul mersului.

In piciorul plat congenital, operatia este una dintre solutii, dar exista si optiunea conservativa: kinetoterapia. Aceasta consta in:

  • dezvoltarea unui program de exercitii pentru corectarea platfusului, pentru relaxarea muschilor contractati si pentru tonifierea celor slabiti
  • reducerea durerii piciorului
  • reducerea riscului aparitiei unor probleme ale altor articulatii

In cazul copiilor sub 4 ani nu se recomanda purtarea de talonete sau alte terapii deoarece bolta plantara se dezvolta pana la varsta de 6 ani sau chiar mai tarziu.

Mersul descult este alt mijloc prin care se poate facilita dezvoltarea boltei plantare. Un studiu medical realizat in India comparand copii  ce au crescut purtand pantofi versus copii ce au mers desculti demonstreaza ca cei din urma au arcul longitudinal mai dezvoltat la nivelul piciorului si de asemenea, afectiunea se regaseste mai rar la acestia si la cei care poarta sandale sau papuci.

Datorita faptului ca cei mici cel mai probabil nu pot identifica atunci cand apare piciorul plat singuri, este important ca adultii din jurul lor sa verifice. In afara inspectiei vizuale a piciorului, cei ce au in grija un copil trebuie sa observe si daca cel mic pare ca are dureri in timpul mersului.

Copiii care acuza dureri la nivelul gambei/gambelor sau orice durere in jurul piciorului poate dezvolta sau a dezvoltat picior plat.

Copiilor cu varsta sub 5 ani le cresc foarte repede picioarele si este important ca oasele sa se dezvolte drepte. Astfel, daca incaltamintea sau sosetele incomodeaza, exista posibilitatea ca oasele sa nu se dezvolte cum trebuie.

Bebelusul nu va avea nevoie de incaltaminte decat dupa ce incepe sa mearga, si chiar si atunci aceasta ar trebui purtata doar cand cel mic iese afara.

Este foarte important ca marimea pantofilor si a sosetelor sa corespunda cu cea a piciorului.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

 

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017