Artrita reprezinta o afectiune comuna ce intereseaza articulatiile, cauzand durere si inflamatie la nivelul acestora. Aceasta afecteaza oamenii de toate varstele, inlcusiv copiii.

Osteoartrita si artrita reumatoida sunt cele mai comune tipuri de artrita, acestea dezvoltandu-se de obicei la adultii peste 40 de ani.

Aceasta afectiune este mai des intalnita la femei si la persoanele ce au in familie antecendente de artrita, dar poate aparea la orice varsta din cauza unei accidentari sau a altor afectiuni ce vizeaza articulatiile. Cele mai comune simptome ale osteoartritei sunt durerea resimtita in articulatii si redoarea acestora.

Severitatea osteoartritei variaza foarte mult in functie de persoana dar si in functie de diferitele articulatii afectate. Pentru unele persoane, simptomele pot aparea si disparea, pe cand altii pot simti o durere constanta si puternica, ceea ce poate sa interfereze cu activitatile zilnice. Cel mai des afectate articulatii sunt: genunchii, soldurile si articulatiile mici de la nivelul mainilor.

In viata de zi cu zi, articulatiile oamenilor sunt expuse la un nivel mic de erodare. In cele mai multe cazuri, corpul se repara singur, fara ca noi sa observam.

Nu se cunoaste cauza exacta a aparitiei acestei afectiuni, dar exista cateva aspecte despre care se crede ca ar putea fi factori de risc precum:

 • Accidentarea articulatiei – suprasolicitatrea articulatiei imediat dupa o operatie sau fara sa i se fi dat destul timp de recuperare;
 • Alte afectiuni existente – osteoartrita poate aparea atunci cand articulatia a fost afectata de o boala precendenta sau existent in prezent;
 • Varsta – creste riscul aparitiei osteoartritei odata cu varsta;
 • Istoricul familiei – aceasta afectiune poate fi mostenita, desi studiile nu au descoperit o gena anume responsabila;
 • Obezitatea – greutatea in plus pune presiune pe articulatii, in special pe cele care trebuie sa sustina aceasta greutate, spre exemplu genunchi si sold;
 • Osteoartrita este mai intalnita la femei.

Medicul pune diagnosticul de osteoartrita prin evaluarea simptomatologiei si prin efectuarea examenului clinic. Acesta poate suspecta ca este vorba de aceasta afectiune daca:

 • Aveti peste 45 de ani;
 • Aveti dureri articulare care devin mai puternice atunci cand folositi articulatia respective;
 • Redoarea nu apare dimineata, sau dureaza mai putin de 30 de minute.

Daca simptomele difera putin, atunci s-ar putea sa fie vorba de alt diagnostic. Daca redoarea persista in timpul diminetii, poate fi vorba de artrita reumatoida.

Osteoartrita nu poate fi vindecata, dar se poate trata iar starea pacientului se poate imbunatati de-a lungul timpului. Principalele masuri pentru tratarea osteoartritei sunt:

 • Mentinerea unei greutati normale
 • Exercitii regulate
 • Medicatie pentru durere

Exercitiile reprezinta unul dintre cele mai importante forme de tratament pentru persoanele cu osteoartrita, indiferent de varsta sau nivelul de fitness.

Activitatea fizica ar trebui sa include exercitii care sa tonifice muschii, sa ajute pacientul sa scada in greutate, sa isi imbunatateasca postura, toate acestea ameliorand simptomele.

Este foarte important ca pacientul sa vada un kinetoterapeut care sa ii recomande un program de exercitii pentru ca exista riscul ca pacientul, nestiind ce face, sa faca mai mult rau decat bine, sa faca exercitii gresite, nepotrivite, sau sa suprasolicite articulatiile.

Greutatea in plus sau obezitatea pun presiune in plus pe articulatii, ceea ce inrautateste starea artritei. Daca pacientul se afla in aceasta situatie, este cel mai bine sa incerce sa piarda in greutate prin intermediul activitatii fizice si al unui regim alimentar sanatos. Pacientul trebuie sa discute cu terapeutul daca vrea sa isi schimbe programul de exercitii, acesta putand sa ii recomanda programe care sa il ajute.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

 

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017