Din ce in ce mai des intalnim situatiile de nastere prin cezariana, din aceasta cauza kinetoterapia trebuie urmata inainte de a relua activitatea fizica/sportiva.
Dupa operatia de cezariana se recomanda recuperarea planseului pelvin, deoarece sunt afectate componente musculare, vasculare dar si nervoase, prevenirea complicatiilor postchirurgicale de tip vascular sau gastrointestinal. De asemenea programul de recuperare trebuie sa aiba in vedere si recuperarea postoperator.

Dupa o nastere naturala, procesul de recuperare este indreptat spre aliniamentul pelvisului, rigiditatea musculara in zona trecerii de la coloana toracala spre cea lombara, inclusiv muschii fesieri. Exercitiile de intarire musculara pot fi introduce dupa ce aceste zone au fost asuplizate.
Dupa sarcina se intalnesc des durerile de spate, durere pe nervul sciatic, sindromul articulatiei sacroiliaca, diastaza abdominala, centrul de greutate modificat.

Durerile de spate pot fi difuze pe intregul spate, pot fi localizate in regiunea toracala si lombara sau doar zona lombosacrala. Aceste dureri genereaza postura antalgica, contracturi musculare care conduc la compresia discurilor intervertebrale, a structurilor nervoase (radacina, trunchi sau ramura nervoasa), astfel nervul sciatic fiind afectat sau doar anumite ramuri nervoase.

Sindromul articulatiei sacroiliaca apare dupa sarcina din cauza hormonului de relaxare pe care organismul il produce in timpul sarcinii si astfel ligamentele care sustin aceasta zona se slabesc iar articulatia isi pierde stabilitatea. Acest sindrom poate cuprinde durere lombara, in regiunea fesiera, pe coapsa, dificultate in a sta in ortostatism in acelasi loc, sensibilitate locala.

Diastaza abdominala reprezinta separarea muschilor abdominali pe linia alba. Aceasta se produce din cauza alungirii muschilor abdominali odata cu sarcina. Managementul consta in educarea pacientului, kinetoterapie cu exercitii specifice (exercitiile clasice pentru abdomen sunt contraindicate).

Kinetoterapia trebuie sa introduca si exercitii de intarire a planseului pelvin, fiind o parte importanta a recuperarii muschilor abdominali in acest caz.

Centrul de greutate este modificat odata cu sarcina si dezvoltarea acesteia, iar postnatal acesta trebuie refacut altfel articulatiile si segmentele musculoscheletale vor compensa pentru a pastra o functionalitate cat mai putin nociva.

In urma unei evaluari la medicul ginecolog si ulterior la fiziokinetoterapeut va poate oferi un status functional si va ajuta sa identificati problemele musculoscheletale in urma unei sarcini.

Dupa aceste evaluari poate fi conceput un plan de recuperare si astfel stilul de viata sa fie imbunatatit si lipsit de dureri.
Un alt aspect important al perioadei postpartum este depresia postnatala si kilogramele in plus cu care fiecare femeie ramane dupa sarcina.
Kinetoterapia si interactiunea cu un terapeut va va ajuta sa treceti mai usor peste aceasta perioada si sa imbunatatiti organismul din punct de vedere fizic, psihic si emotional.

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017