Sarcina este una dintre cele mai extraordinare experiente, dar alaturi de cele 9 luni pline de momente frumoase, sunt si durerile si disconfortul adus de purtarea unui bebelus timp de 9 luni.
Cele mai multe mamici, fie deja sau in devenire, pun pe primul loc bebelusul si apoi ele.

Vizita la un fiziokinetoterapeut in timpul sarcinii (si postpartum) poate ajuta mamica in devenire in managementul durerii (dureri articulare, dureri de spate, dureri musculare).

Cea mai comuna problema in sarcina este durerea in zona lombara si poate fi descrisa incepand cu limita celei de-a 12-a coasta si linia fesierilor / simfiza pubiana, cu posibil traiect spre zona posterolaterala a coapsei, genunchi si gamba fara a implica zona piciorului.
Aceasta durere nu are o cauza anatomica asa cum este in hernia de disc si poate fi declansata in orice punct al sarcinii. Desi de cele mai multe ori forma acestei dureri este moderata in timpul sarcinii, se poate accentua dupa nastere.
Odata cu sarcina, coloana lombara impreuna cu osul sacru si coccisul se modifica pentru o mai buna biomecanica. Coloana lombara se hiperlordozeaza, sacrul devine foarte nutat iar coccisul se ridica.

Aceasta zona este sustina de multe ligamente, muschii abdominali, pelvini si cei lombari. Toate aceste structuri sufera modificari atat mecanice cat si hormonale ( sistemul hormonal din sarcina influenteaza ligamentele) .
Cauze mecanice : in sarcina, uterul marit schimba incarcarea si biomecanica organismului. Modifica central de greutate spre fata, ducand la cresterea stresului pe coloana lombara (hiperlordoza lombara). Muschii abdominali se intind, fapt ce duce la oboseala musculara si inabilitatea de a mentine o postura cat mai sanatoasa, conducand la durerea lombara si in cazurile mai severe la hernie de disc lombara.

Cauze hormonale: de obicei primele dureri apar inca din primul trimestru de sarcina, schimbarile mecanice instalandu-se mai tarziu in sarcina, este un semn ca schimbarile hormonale pot genera inflamatie si dureri de spate. Sistemul hormonal se modifica in concentratie si conduce la slabirea fibrelor de colagen, rezultand in hiperlaxitate ligamentara si disconfort. Ligamentele sacroiliace impreuna cu ligamentele care sustin zona pelvina devin laxe, cauzand instabilitate.

Cauze circulatorii: Uterul marit presioneaza vena cava, in mod special in postura culcata, intrerupand somnul pacientei. In combinatie cu volumul crescut de lichid in sarcina, conduce la congestive venoasa si hipoxie in bazin si zona lombara.

De-a lungul sarcinii aceste dureri se intensifica odata cu cresterea uterului dar si cresterea in greutate, influentand viata de zi cu zi si somnul paceintei.

Fiziokinetoterapia reprezinta una dintre putinele optiuni in sarcina pentru a ameliora si controla durerea. Tratamentul prin miscare in timpul sarcinii are ca obiective imbunatatirea mobilitatii articulare, combaterea posturilor vicioase, greutatea corporala tinuta sub control, cresterea fortei musculare si sanatatea sistemului nervos.
Exercitiile medicale in sarcina sunt diferite si stabilite in functie de pacienta si de nivelul fizic al acesteia. Fiziokinetoterapeutul va folosi exercitii de stretching, intarire musculara, de respiratie, va include cat si terapie manuala. Fara o contraindicatie, toate mamicile in devenire ar trebui sa faca kientoterapie pre natala, avand ca efect ameliorarea si inlaturarea durerilor dar si pregatirea pentru nastere.

Sedintele de kinetoterapie efectuate inca din prima faza a sarcinii (doar in cazul in care exista contraindicatii se incepe dupa trecerea periodei de repaus sub indicatia medicului ) au beneficii asupra intregului status al gravidutei, pregatind corpul acesteaia pentru perioadata prenatala, perinatala si postnatala.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

Surse:
https://www.physio-pedia.com

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017