KINETOTERAPIA IN PRIMUL AN DE VIATA AL COPILULUI

Pe masura ce copilul creste, sunt dobandite achizitiile de dezvoltare neuromotorie dar si cele sociale. La inceput bebelususl trebuie sa invete sa isi controleze capul, apoi trunchiul si in ultima faza sa isi controleze tot corpul in ortostatism.
Reflexele sunt initial innascute si cu scop de aparare dar pe masura ce se dezvolta bebelusul, devin integrate in miscari fine, ample si controlate. Aceasta dezvoltare neuromotorie are loc in functie de varsta bebelusului si exista un tipar pentru a putea monitoriza o dezvoltare cat mai armonioasa si mai ales pentru a putea identifica la timp intarzierile neuromotorii.
Desi exista un grafic al unei dezvoltari normale, fiecare bebelus are propia evolutie si exista atat bebelusi cu o dezvoltare precoce, cei cu o dezvoltare intarziata cat si cei care pot sari una dintre etape (taratul, mersul in patrupedie) fara ca acestia sa prezinte o problema in dobandirea stadiilor de crestere.
De aceea, este importanta evaluarea unui fiziokinetoterapeut de-a lungul primului an de viata sau pana cand bebelusul ajunge la etapa de ortostatism.
Sunt cazuri in care bebelusul prezinta anumite afectiuni musculoscheletale iar acestea necesita kinetoterapie si tratament ortopedic.
Aceste afectiuni apar din anumite cauze : malpozitie (au pastrat posturi vicioase in uter de-a lungul sarcinii ), malformatie ( formarea unui aliniament gresit ), dobandite postnatal (cel mai des in perioada de sugar).

TORTICOLISUL

De cele mai multe ori aceasta afectiune este una muscular congenitala ( dezvoltat in timpul sarcinii ) si mai este cunoscuta sub numele de ” gat stramb”. Este caracterizata de deformarea coloanei cervicale in rotatie. Prezinta o intoarcere spre un umar si este rezultatul unei scurtari musculare unilateral si tensionarea cu contractie excesiva contralaterala a muschiului sternocleidomastoidian. Rezultatul acestei afectiuni este o mobilitate scazuta a coloanei cervicale, atat in rotatie cat si in flexia laterala iar pe masura ce timpul trece muschiul capata contractura si in final devine retractura musculara.
In cazul bebelusilor cu torticolis se poate observa asimetria gatului, a capului si a fetei, de obicei bebelusul prezinta si plagiocefalie. Primul semn este dat de preferinta bebelusului de a sta intors mai mult spre o parte. Odata ce se stabileste diagnosticul de torticolis, este necesara kinetoterapia deoarece apar complicatii pe termen scurt dar si pe termen lung, ajungand sa afecteze intreg aliniamentul coloanei, aparitia sinergiilor si intarzierile neuromotorii.
In functie de stadiul afectiunii si de stadiul evolutiv al bebelusului, fiziokinetoterapeutul va stabili un program individualizat bazat pe stretching manual, posturi corectoare cat si stimulari senzoriale. Numarul de sedinte este dat de perioada in care bebelusul a stat in aceasta postura vicioasa, cu cat este mai lunga perioada, procesul de tratament este mai indelungat si poate implica chirurgia sau injectii pentru relaxare musculara.

PICIORUL TAL VALG

Este afectiunea cel mai des intalnita de medicii ortopezi, si apare in urma prabusirii boltei plantare spre interior. Bolta plantara se formeaza pana in jurul varstei de 4-5 ani. Aceasta nu se poate forma atunci cand exista tensiune musculara in gamba laxitatea tendonului Ahilian, stabilitate slab dezvoltata a muschilor de baza (zona de ”core” musculara) si ai bazinului. In timp duce la formarea unui tipar gresit de mers, copilul se impiedica, durere de picioare sau schiopatat dupa mers indelungat, genunchi si solduri. De aceea este recomandat ca pana la instalarea mersului bebelusul sa corecteze problema si apoi mentinerea unui nivel de activitate fizica optim pentru o dezvoltare cat mai armonioasa.

Planul de tratament se stabileste in urma unei evaluari atente, in urma careia se va stabili daca problema este pe intreg membru inferior sau doar in articulatia gleznei si piciorului.
Se poate intalni ca parte a unei afectiuni neurologice complexa si in acest caz este generata de un control nervos inadecvat, sau poate fi intalnita ca afectiune ortopedica iar in acest caz apare in urma unei imbalante musculara, entorsa de glezna.

PICIORUL VAR EQUIN

Este o afectiune complexa cu deformarea articulatiei gleznei si a piciorului. Este data de un aliniament gresit al piciorului, inclunzand tesutul moale si dur al labei piciorului. Pozitia oaselor piciorului este afectata si astfel apare aspectul piciorului intors spre interior si ”scobit”.
Piciorul afectat este mai scurt, circumferinta gambei este mai mica si prezinta diferite grade de rigiditate.
Poate fi unilateral sau bilateral, de cele mai multe ori apare izolat dar poate fi intalnit si parte a unei afectiuni mai complexe.
Daca nu este abordata corect aceasta afectiune, urmarile ei sunt complexe si afecteaza perioada de dezvoltare dar si viata de adult a bebelusului. Se instaleaza inegalitatea membrelor si odata cu etapele de dezvoltare, mersul va fi executat cu durere, lipsa de mobilitate si dificultate in a suporta greutatea corporala. De cele mai multe ori, pacientii prezinta caracteristici diferite ale acestei afectiuni, prin urmare tratamentul este individualizat.
De abicei, piciorul var equin este depistat inca din sarcina in urma ecografiilor dar un diagnostic pozitiv se stabileste doar in urma unei evaluari postpartum. Prognosticul depinde de cat de repede este diagnosticat si inceput tratamentul. Acesta poate fi compus din ortezare, kinetoterapie, chirurgie. Este favorabil atunci cand recuperarea se face inaintea dobandirii etapei de mers.

DISPLAZIA DE SOLD

Displazia de sold este un termen general folosit pentru a descrie anumite afectiuni in formarea articulatiei soldului, de obicei este diagnosticata in primele saptamani de viata ale nou-nascutului in urma unei ecografii de sold.
Aceasta presupune un aliniament gresit al capului femural in acetabul(partea articulara a osului coxal), fapt care in timp poate duce la luxatie de sold.

Luxatia de sold poate fi impartita in doua tipuri :
-luxatia congenitala de sold
-luxatia teratologica
Aceasta afectiune se intalneste mai des la fetite si articulatia soldului stang este mai des implicata decat cea dreapta.
In spatele acestei afectiuni, de cele mai multe ori cauzele pot fi multiple. Primul factor care poate influenta aparitia displaziei de sold este laxitatea articulatiei coxo-femurale. Presupune o laxitate ligamentara care genereaza instabilitatea articulara si poate sa apara displazia de sold in anumite posturi ale membrului inferio. Aliniamentul gresit articular sau malformatia componentelor osoase deasemenea contribuie la aparitia unei posibile luxatii de sold. Un alt factor este reprezentat de cauzele mecanice aparute in uter sau la momentul nasterii.
In cazul in care displazia este deja instalata, pot fi identificate urmatoarele semne : inegalitate de membre, pliu cutanat sub muschii fesieri inegal, mobilitate si flexibilitate redusa pe membrul afectat, mers pe varfuri, mersul de ”ratusca ”.
Doar in urma unui examen clinic amanuntit se poate stabili daca este prezenta aceasta afectiune sau daca exista riscul de a fi dezvoltata. Managementul terapeutic in aceasta afectiune cuprinde ortezare, kinetoterapie si un stil de viata cat mai activ al copilului odata ce a deprins mersul.
De cele mai multe ori aceste afectiuni sunt diagnosticate tarziu sau nu li se acorda importanta in ceea ce priveste o dezvoltare armonioasa a copilului. Kinetoterapia va ajuta sugarul sa aiba o dezvoltare neuro-motorie fara probleme si il va pregati atat fizic cat si neurologic pentru toate etapele care il asteapta.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017