Hernia de disc reprezinta o afectiune ce se caracterizeaza prin alunecarea nucleului pulpos de-a lungul maduvei spinarii si coloanei vertebrale, ceea ce clinic se traduce prin aparitia unor dureri de spate foarte intense in zona respectiva. Aceasta afectiune apare in momentul in care o parte sau intregul nucleu pulpos (zona moale a discului intervertebral) herniaza printr-o zona slabita a inelului fibros a discului intervertebral.

Primul pas pentru recuperare este odihna, medicamentatie contra durerii, injectii, si kinetoterapie. Cei mai multi simt imbunatatiri din primele 6 saptamani si se reintorc la activitatea uzuala. Daca simptomele continua, operatia poate fi una din cateva recomandari.
ANATOMIA DISCULUI VERTEBRAL
Coloana vertebrala este compusa din 24 de vertebre. Coloana lombara sustine aproape intreaga greutate a corpului.
Coloana lombara este compusa din 5 vertebre numeratate de la L1 la L5. Vertebrele sunt separate intre ele de catre un disc intervertebral ce previne frecarea vertebrelor intre ele dar si cu rol de a absoarbe socurile .
In interiorul fiecarui disc se afla un gel numit nucleu pulpos. In dreptul fiecarui disc intervertebral din maduva spinarii pleaca ramuri nervoase catre tot corpul. Intre coloana vertebrala si nervii spinali exista o conexiune neurologica de tip telefon ,avand ca scop trimiterea si receptionarea de catre creier a diferitelor senzatii si stimuli .

CE ESTE HERNIA?
Hernia de disc apare atunci cand nucleul pulpos ajunge sa migreze printr-o ruptura a inelului fibros. Acest proces irita nervii spinali mecanic in prima faza iar ulterior se produce o iritare chimica. Durerea este un rezultat al inflamatiei cauzata de presiunea acelui disc afectat. In cele mai multe cazuri aceasta conditie a discului intervertebral se poate autoreface cu ameliorarea pana la disparitia durerii (in circa 6 saptamani )daca acest lucru nu se intampla ,conditia este mult mai complexa si necesita o evaluare la medical neurolog si ulterior abordarea recuperarii medicale(fizioterapie,kinetoterapie,masaj terapeutic)
Hernia de disc prezinta mai multe forme in functie de gradul afectarii discului.
Protruzia- inelul fibros este intact , dar prezinta o denivelare spre exterior care poate presiona nervul.
Un disc herniat complet este atunci cand inelul fibros este crapat sau este rupt ,permitand inelului pulpos sa migreze spre radacinile nervoase.
Uneori hernierea este severa si prezinta migrarea unui fragment fibros in canalul spinal.
De cele mai multe ori hernia de disc apare in zona lombara , unde nervii spinali ies printre vertebre si apoi se unesc formand nervul sciatic , cu traiect pe spatele membrului inferior.
SIMPTOMATOLOGIE
Simptomele variaza in functie de locul in care hernia de disc se produce si raspunsul fiecarui organism la durere.
Un disc herniat in zona lombara , se poate resimti o durere incepand din zona lombara cu traiect pe unul sau ambele picioare ,uneori poate ajunge pana in talpa piciorului(sciatica).
Caracterul acestei dureri poate fi ca a unui impuls electric ,care este in stadiu acut indiferent de postura adoptata de pacient(ortostatism,mers ,asezat).
Activitatile care presupun aplecare,ridicare,rotatie dar si in asezat pot creste nivelul durerii.De cele mai multe ori pacientul se simte confortabil daca se intinde pe spate cu genunchii indoiti la piept,aceasta postura diminueaza presiunea exercitata asupra discului.
Unori durerea este insotita de amorteala si furnicaturi in zona piciorului .Pot sa apara crampe sau spasme musculare la nivelul muschilor spatelui sau/si piciorului.
Din punct de vedere muscular ,organismul prezinta o slabiciune musculara pe zona afectata , sau reflexele osteotendinoase de la nivelul genunchiului sau ale gleznei dispar.
In cazurile severe ,pacientul poate prezenta piciorul cazut ce duce la un mers impiedicat , un control slabit al intestinelor sau a vezicii urinare .In aceste cazuri se recomanda control medical de urgenta.
CAUZE
Discurile intervertebrale prezinta aceste conditii din cauza unui traumatism,ridicarea greutatilor necorespunzatoare sau pot sa apara spontan.
Avansarea in varsta are un rol foarte important ,deoarece pe masura ce imbatranim discurile nu mai sunt atat de bine hidratate si devin casante.Genetica,fumatul ,domeniul de activitate dar si activitatile recreationale influenteaza evolutia acestor discuri, favorizand o degenerare mai rapida .
Poate afecta incepand cu varsta tanara ,dar este cel mai des intalnita intre 30-40 de ani,dar in functie de stilul de viata si de nivelul activitatilor fizice , poate afecta mai mult persoanele trecute de varsta a doua.
Hernierea discurilor lombare este una dintre cele mai des intalnite cauze atunci cand exista durere in zona lombara asociata cu durerea pe picior, si apare mult mai des decat hernia de disc cervicala .Cel mai rar se intalneste hernia in zona coloanei toracale.
DIAGNOSTICARE
Cand durerea apare este recomandat un consult la medical de familie ,acesta are obiectul de a stabili in functie de istoricul medical ,traumatismele suferite si stilul de viata, cauza durerii si caracterul acesteia.In urma examinarii fizice se determina sursa durerii.

Medicul de familie te poate indruma spre analizele imagistice(radiografie ,RMN ,electromiograma,CT).In urma acestor rezultate te poate indruma spre un neurolog,ortoped sau neurochirurg.
METODE DE TRATAMENT DISPONIBILE
Primul pas in abordarea terapeutica ar trebui sa fie tratamentul noninvaziv.Poate fi compusa din tratament medicamentos,repaus,recuperare medicala ,innot,osteopatie,managementul durerii.
Daca pacientul nu raspunde acestor terapii ,doctorul poate trece la tratamentul chirurgical.
RECUPERAREA MEDICALA
Obiectivul principal al acestui complex de terapii (kinetoterapie,fizioterapie,terapii manuale)este acela de a ajuta pacientul sa se intoarca la activitatile zilnice cat mai repede si prevenirea acestei conditii.
Fizioterapeutul trebuie sa educe pacientul sa pastreze o postura corecta ,ridicarea greutatilor corespunzatoare ,dar si o reeducare a mersului.
Acesta va lucra cu pacientul individual pentru a intarii muschii spatelui,membrelor inferioare ,abdomenului si va imbunatatii mobilitatea coloanei lombare. Va adapta exercitiile si abordarea terapeutica fiecarui pacient .
Activitatea fizica este elemental cheie in tratamentul acestei afectiuni si este necesar sa devina parte din activitatile zilnice.
Tratamentul chirurgical este denumit si disectomie iar acesta este o optiune atunci cand pacientul nu raspunde la tratamentul conservator.Este recomandata si atunci cand nervul prezinta semne de deteriorare(lipsa reflexelor si a simturilor in zona picioarelor).
PREVENTIA
Pentru a putea evita reaparitia conditiei dureroase pacientul are nevoie sa se lase educat si sa isi modifice stilul de viata si mediul de lucru daca este nevoie.
Pentru ca profilaxia sa existe are nevoie de cativa pasi importanti efectuati de catre pacient
– O buna postura in timp ce sta in asezat,merge,sta in picioare,se misca sau doarme.
– Ridicarea corespunzatoare a greutatilor sau a obiectelor de la podea
– Program de exercitii adaptate conditiei acestuia
– Modificarea conditiilor de lucru(un mediu de lucru ergonomic)
– Controlul greutatii corporale
– O atitudine pozitiva si un bun management al stresului
– Evitarea viciilor(fumat,alcool)

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

Surse:
www.spine-health.com
www.spineuniverse.com
https://mayfieldclinic.com

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017