Fractura este termenul medical pentru osul rupt, este descrisa dupa locul in care s-a produs, cum sunt oasele aliniate sau daca pot fi asociate complicatii ale functiei nervilor si vaselor de sange, sau daca pielea este intacta in zona traumatismului.
Acestea pot fi descrise de locul fracturat al osului si cum sunt aliniate segmentele fata de celelalte . Fracturile pot fi impartite in fractura deplasata sau stabila.
Unii doctori sustin ca orice fractura are un grad de deplasare si astfel mai este folosit si termenul de ”deplasare minima” .
Exista in cazul copiilor un tip de fractura denumita ”fractura verde ”, care presupune tendinta osului de a se indoii fara a se rupe. Un alt tip de fractura intalnit la copii este fractura incompleta (fractura ”torus”) . Riscul micilor pacienti este dat de cartilajul de crestere, care trebuie sa ramana cat mai intact.
De cele mai multe ori acestia prezinta fracturi pe osul radius, in apropierea articulatiei pumnului dar fara a implica articulatia in sine.
Printre oasele care sufera cel mai des fracturi , se numara clavicula , oasele antebratului (radius si ulna), articulatia pumnului , glezna si articulatia soldului. Fracturile inchise se intalnesc mai des decat cele deschise.
Fracturile au loc sub influenta unor mecanisme diferite :
Fractura vertebrala produsa prin compresia osoasa – are loc in urma unui traumatism, leziune sau daca pacientul are osteoporoza (considerata fractura patologica).
Cand apare in urma unei leziuni, poate prezenta atingerea unei radacini nervoase. De cele mai multe ori cele generate de un traumatism, apar dupa un accident de autoturism, motocicleta sau in urma unei cazaturi de la inaltime.
Fractura de stres – este rezultatul unor multiple microtraumatisme, acolo unde osul nu poate tolera si absorbi socuri repetate. Apare in urma suprasolicitarii si de cele mai multe ori apare in oasele gambei ( tibie si peroneu) la sportivi.
Daca nu este tratata si activitatea este in continua desfasurare, fractura poate deveni una completa. Sporturile in care se intalneste cel mai des sunt cele care presupun alergare si sarituri pe suprafete dure.

Fracturile in zona mainilor sau degetelor

Se intalnesc destul de des deoarece acestea sunt expuse activitatilor zilnice. Pe langa examenul osos, ortopedul trebuie sa se asigure ca tendoanele sau nervii sunt intacte.

Fractura pumnului

De obicei apare in urma unei cazaturi pe palma intinsa. In cele mai multe cazuri are loc in zona distala a radiusului. Uneori poate include fractura oaselor carpiene, oasele care fac legatura intre antebrat si palma. Apar complicatii in aceasta zona, deoarece poat fi prezente fraturi ascunse, care nu se pot observa foarte clar in radiografii, din aceasta cauza se recomnda un control amanuntit cand articulatia pumnului sufera o fractura. O aliniere gresita a acestei articulatii poate conduce spre artrita.

Fractura de sold

Incidenta cea mai mare a acestor fracturi este in randul oamenilor in varsta. Chiar daca apare cel mai adesea in urma unei cazaturi, pacientii cu osteoporoza sunt de cele mai multe ori cei predispusi la fracturi spontane.
Atunci cand se produce fractura de sold, pacientul sufera interventie chirurgicala, tipul acesteia depinde de zona fracturii pe osul femural.

Fractura piciorului

Aceasta fractura poate include articulatia genunchiului, iar abordarea tratamentului depinde de tipul fracturii.
De asemenea fractura oaselor gambei, poate include si articulatia gleznei.
O afectiune de acest tip, in acest segment, este la fel de complexa ca cea din zona antebratului si pumnului. Degetele de la picioare prezinta des fracturi, astfel se pot diagnostic in urma unor examinari clinice simple, in functie de caz se poate cere o radiografie sau nu.

Fractura articulatiei umarului

De cele mai multe ori aceasta articulatie prezinta fracturi in urma unei cazaturi. Clavicula si capul humerusului (osul bratului) sunt partile osoase care au de suferit de cele mai multe ori. Osul care este destul de rar afectat este omoplatul, acesta fiind ajutat de forma lui plata.
Chirurgia este stabilita doar in functie de tipul fracturii. De obicei se foloseste ortezarea.

In cazul in care exista o fractura, organismul are un intreg sistem pentru a ne avertiza. Fiecare os are desupra o membrana puternic inervata, si astfel apare o durere destul de puternica, muschii din zona intra in spasm pentru a preveni o deplasare a fracturii, spasm ce duce la intensificarea durerii. Odata ce osul s-a rupt , tesuturile inconjuratoare sunt infiltrate cu sange, astfel durerea devine si mai puternica.
Atunci cand muschii sau tendoanele nu sunt afectate, pacientul isi poate misca segmentul, fapt ce poate induce in eroare pacientul.
Daca o artera este afectata, segmentul va fi rece si fara culoare, iar in cazul in care o ramura nervoasa este afectata apar furnicaturi, amorteli.

TRATAMENTUL FRACTURILOR


Initial tratamentul consta in stabilizare si imobilizare. Starea pacientului este imbunatatita urmarind protocolul RICE :

R – rest/ODIHNA
I – ice/GHEATA
C – compression/COMPRESIE
E –elevation/RIDICARE
Doctorul poate recomanda medicatie pentru durere si in unele cazuri antibiotic pentru infectie.
Dupa aceasta faza, pacientul trebuie sa inceapa programul recuperator, cat mai curand, avand in vedere ca, imobilizarea unui segment duce la atrofie musculara, rigiditate articulara cu reducerea amplitudinii de miscare si in cele din urma toata functionalitatea segmentului este afectata.
Recuperarea medicala are ca scop imbunatatirea circulatiei, procesului de vindecare, pastrarea tonusului muscular cat mai sanatos, ajuta la evitarea formarii cheagurilor de sange, retragerea edemului, sustinerea pacientului pe tot parcursul procesului de refacere dar si preventia unei noi fracturi sau afectiuni mai usoare(entorse, luxatii). Aceasta cuprinde gimnastica medicala in functie de segmentul afectat iar in unele cazuri poate fi alaturata si fizioterapia.
Exista aparate de fizioterapie, cum ar fi SUPER INDUCTIVE SYSTEM, care pot lucra inca din timpul purtarii ghipsului. Acesta poate fi folosit in timpul in care segmentul este imobilizat in ghips, sau dupa inlaturarea ghipsului.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

Sursa: www.medicinenet.com

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017