Durerea de genunchi este o problema des intalnita a acestei articulatii si poate fi generata de o schimbare a structurilor osoase care compromit articulatia (femur, tibie, peroneu, rotula) sau a structurilor moi (ligamente, tendoane, menisc).

Articulatia genunchiului este influentata de greutatea corpului, de nivelul activitatii fizice, biomecanica membrului inferior dar si de alte probleme ale membrului inferior (afectarea articulatiei soldului, gleznei sau talpa) care pot influenta sanatatea articulatiei genunchiului.

Locatia durerii si caracterul acesteia variaza in functie de structura implicata (intr-un proces inflamator intreaga articulatia va prezenta edem si durere, in timp ce o problema a meniscului sau un traumatism va genera durere intr-un loc specific iar in cazul unui chist Baker durerea este prezenta in spatele genunchiului).

Severitatea simptomelor ajunge de la un usor disconfort in timpul mersului, la urcarea sau coborarea scarilor  sau dupa ortostatism prelungit, pana la limitarea majora a activitatilor zilnice dar si discomfort in timpul somnului.

De cele mai multe ori consecintele durerii de genunchi neidentificata si netratata modifica centrul de greutate pe membrul sanatos ducand spre suprasolicitarea acestuia, face dificila deplasarea din cauza instabilitatii, apare mersul schiopatat din cauza discomfortului si redoarea articulara in care este afectata extensia genunchiului, urcatul si coboratul scarilor ajunge sa fie evitat iar in mers articulatia genunchiului va ajunge sa se blocheze.

 

Poate fi clasificata :

– afectiuni acute: fractura, afectarea ligamentelor sau a meniscului.

– conditii medicale: artrita reumatoida, osteoartrita, infectii

– afectiuni cronicizate: condromalacie, tendinite, bursite, sindroame patelare.

 

Factorii de risc care favorizeaza afectiunile articulatiei genunchiului sunt:

– biomecanica: orice schimbare aparuta in modalitatea de miscare a acestei articulatii (inegalitate de membre, modificarea mersului pe fondul durerilor de spate) conduc spre cronicizarea statusului dureros.

– supraponderalitatea: stresul articular  dat de o greutate excesiva creste riscul aparitiei afectiunilor degenerative din cauza deteriorarii cartilajelor.

– suprasolicitarea articulatiei: apare dupa practicarea anumitor sporturi si in cazul persoanelor care stau zilnic in picioare.

Atunci cand durerea de genunchi nu raspunde la repaus si nu dispare treptat in cateva zile este necesara o evaluare efectuata de catre un medic ortoped sau reumatolog. Aceasta evaluare cuprinde examinarea clinica a membrului inferior, ulterior se fac investigatiile imagistice si analize de sange daca sunt necesare. In functie de diagnosticul stabilit, pacientul este indrumat catre recuperare medicala iar kinetoterapeutul va stabili un protocol de tratament.

Este necesar acest proces de diagnostic si recuperare deoarece conditia articulatiei progreseaza, conducand spre complicatii si afectiuni ale intregului membru inferior, uneori afectand si coloana lombara. De cele mai multe ori aceste complicatii se instaleaza pe termen indelungat inrautatind durerea iar mersul devine din ce in ce mai dificil.

Este necesara recuperarea medicala pentru  imbunatatirea controlului postural si al coordonarii extremitatii inferioare, intarirea musculara atat a coapsei dar si a soldului si redobandirea functionarii propice a genunchiului.

Kinetoterapia mai ajuta la intarirea musculara care protejeaza si sustine articulatia genunchiului cu scopul recuperarii stabilitatii si mecanica miscarii acesteia. Ultima faza a recuperarii cuprinde exercitii globale si pentru reeducarea mersului.

In urma sedintelor de kinetoterapie, membrul inferior este antrenat profilactic pentru a fi evitate ulterioarele leziuni si accidentari.

De cele mai multe ori se recomanda abordarea unui tratament conservator de cel putin 3 luni urmand sa se examineze din nou statusul functional al pacientului.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017