Mai este cunoscuta si sub denumirea de cervicalgie si durerea este perceputa in zona coloanei cervicale, incepand cu linia nucala superioara pana la prima vertebra toracala. Aceasta durere poate fi insotita de parestezii (senzatie de furnicatura, amorteala, arsura) ce pot radia spre cap, torace si membrele superioare.

Caracterul durerii este stabilit in functie de durata acesteia si poate fi clasificata in durere cervicala acuta, subacuta si cronica. Stabilirea  stadiilor durerii in functie de durata acesteia ajuta in abordarea si stabilirea planului de tratament.

In faza acuta, conditia pacientului este de obicei hiperiritabila, durerea apare in repaus sau in miscari de amplitudine medie.

In faza subacuta  nivelul de iritabilitate este mai scazut, durerea se accentueaza spre sfarsitul amplitudinii de miscare.

In faza cronica, pacientul prezinta iritabilitate redusa, durere ce se accentueaza postural si in presiune exagerata aplicata asupra tesutului moale. De cele mai multe ori prezinta hiperalgezie la palpare, in miscarea pasiva si activa atat in zona gatului cat si a umerilor

La baza acestei dureri pot fi urmatoarele cauze : schimbarile degenerative(spondiloza cervicala), protruzia discului intervertebral, comprimarea nervilor si imbalanta in functionarea muschilor.

Initial pacientul cu cervicalgie trebuie sa aiba o investigatie imagistica adecvata care sa descopere posibile patologii grave (fracturi vertebrale, mielopatie, tumori, infectii si afectiuni viscerale).

In afara rolului de a identifica afectiuni serioase ale coloanei cervicale, imagistica nu este foarte exacta in a identifica sursa tesutului care genereaza durere. Multe investigatii imagistice prezinta diagnosticul de spondiloza si discuri herniate in cazul pacientilor fara dureri. De cele mai multe ori pacientul este abordat in functie de semnele si simptomatologia prezenta dar si a imbalantelor musculare, decat din punct de vedere anatomopatologic.

Factorii care ar putea perpetua durerea cervicala a pacientului pot fi:

  • Psihosociali : teama de anumite activitati, depresie, anxietate, catastrofare (apare daca pacientul a suferit un traumatism sau dureri violente)
  • Factorii de mediu : ergonomie, ocupatie, activitati recreationale

Cercetarile au aratat ca factorii biopsihosociali sunt un indicator important in prognosticul pacientului cu durere cervicala/cervicotoracala.

Identificarea acestor factori in cursul evaluarii pacientului, poate ajuta terapeutul in educarea specifica si individualizata, ceea ce poate influenta rezultatul procesului de recuperare.

Odata ce cauza a fost stabilita iar patologia grava a fost exclusa, evaluarea biopsihosociala a pacientului a avut loc, terapeutul poate trece la evaluarea musculoscheletala cu rolul de a determina imbalantele care ar putea inrautatii starea dureroasa a pacientului si in final influentandu-i stilul de viata.

De cele mai multe ori abordarea pacientului cu cervicalgie este complexa, avand componenta kinetoterapiei, fizioterapiei si a masajului terapeutic.

Toate acestea au ca obiectiv redarea functionalitatii coloanei cervicale dar si a intregii coloane vertebrale, celelalte segmente fiind afectate de incercarea de a compensa coloana cervicala dureroasa dar si o centura scapulohumerala in postura antalgica.

Durata recuperarii fiind direct proportional cu stadiul durerii si statusul functional al pacientului.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017