Durerea de spate este data atunci cand este vorba de o leziune, afectiune medicala noua instalata, sau o afectiune netratata la timp, ori atunci cand este vorba de o biomecanica deficitara a corpului.
Aceste dureri de spate se trateaza cu odihna, kinetoterapie si cu masuri de precautie explicate de catre un specialist. E datoria fiecarei persoane de a juca un rol extrem de importat in prevenirea, tratamentul si recuperarea durerilor de spate. In orice caz, daca durerea persista in ciuda tratamentului, necesita mai multe investigatii.

Figura.1 Coloana lombara este compusa din 5 vertebre lombare, numerotate de la L1 la L5. Intre vertebre se afla un disc intervertebral care amortizeaza socurile mecanice ale organismului.

TIPURI DE DURERE DE SPATE
In functie de greutatea corporala, coloana lombara poate fi afectata si sa provoace durere.
Durerile pot fi mai blande sau mai severe, depinde de cat de afectata este zona lombara, aceste dureri fiind definite prin acute sau cornice.
Durerea acuta de spate poate fi tratata incepand de la cateva zile pana la cateva saptamani.
Cauza durerii este de obicei in muschi si ligament, articulatii sau discuri.
Uneori, durerile de spate sunt cauzate de muschi contractati, discuri degenerate, articulatiile fatetare a unui segment spinos si nu de un nerv comprimat.
Durerea cronica persista pentru mai mult de 3luni, ea putand fi simtita aproape in permanenta sau poate fi simtita doar in anumite activitati. Sursa durerii cronice este destul de greu de determinat, factorii care contribuie la aceasta durere putand fi comprimarea unui nerv, cicatrizarea tesuturilor moi, artrita sau durere cauzate de probleme emotionale. Persoanele cu simptome cronice ar trebui sa se adreseze unui specialist.

CARE SUNT SIMPTOMELE?
Semnele si simptomele durerii coloanei lombare pot fi : rigiditate, tensiune, durere, arsuri, junghiuri durere pulsatila, presiune sau furnicaturi. Durerea poate sa ajunga in zona fesierilor, coapse sau genunchi. Pot aparea si spasme musculare. Simptomele sunt mult mai accentuate atunci cand ne aplecam sau arcuim spatele, cand ridicam greutati, atunci cand stam asezati sau cand stam pastram o pozitie de ortostatism timp indelungat.

CARE SUNT CAUZELE?
Un exces de greutate corporala, lipsa exercitiului fizic, o postura deficitara a coloanei vertebrale, ridicarea intr-un mod gresit a greutatilor de la sol, aduc un stres coloanei vertebrale si asta predispune coloana pentru a dezvolta urmatoarele probleme :
– Intindere si ruptura musculara/ligamentara : o durere aparuta dupa un exercitiu fizic executat incorect.
– Disc in hernie/protuzie: Inelul moale din centrul discului intervertebral poate sa migreze printr o zona slabita a inelului fibros(marginea discului) astfel, comprimand nervul spinal.
– Osteoartrita (boala degenerative a discurilor): pe masura inaintarii in varsta, aceste structuri in mod natural ajung sa se deshidrateze si sa se micsoreze. Micile fisuri in inelul fibros pot fi dureroase, pot aparea chiar si osteofite vertebrale. Articulatiile fatetare ale vertebrale se maresc si ligamentele devin tensionate.

CUM SE POATE STABILI DIAGNOSTICUL?
O evaluare atenta a pacientului care are ca scop gasirea cauzei dureroase si tipul acestei dureri (inflamatorie, mecanica, neurologica). In urma acestei evaluari se adopta cea mai potrivita optiune de tratament al pacientului. De cele mai multe ori sunt folosite aceste mijloace: teste de evaluare musculara, computer tomograf, radiografie, rezonanta magnetica.

CARE SUNT OPTIUNILE DE TRATAMENT?
Vindecarea incepe cu o grija de sine mai mare si strategii non-invazive sau minim invazive. Scopul este sa corectam problema posturii si a alianiamentului, recuperarea functionalitatii si prevenirea reaparitiei durerii.

Figure 2. Foarte multe persoane cu dureri acute de coloana lombara raspund rapid unui tratament nechirurgical. Exercitii fizice, intarire si o greutata corporala ideala sunt elementele cheie pentru tratamentul tau. Fa din asta un stil de viata.

Grija de sine: De cele mai multe ori durerea de spate se poate rezolva cu odihna, gheata sau caldura, masaj si stretching muscular. Reduce inflamatia musculara si durerea folosind gheata pentru 20minute de cateva ori pe zi timp de 3zile. Dupa care, un dus cald sau o perna cu caldura sunt foarte potrivite pentru a relaxa musculatura. Un repaus de odihna este potrivit nu mai mult de cateva zile, dupa care organismul are nevoie sa se miste, altfel in lipsa exercitiilor fizice inflamatia se reinstaleaza. Daca tratamentul nu da rezultate dupa cateva zile, mergeti la doctor.
Medicamentatie : Este nevoie sa fie compusa de antiinflamatori nesteroidian ( nu dau dependenta)
Kinetoterapia : Pentru aproape toate durerile de spate, recomandam un program de exercitii fizice adaptat fiecarui pacient inca de la inceput. Kinetoterapia te ajuta sa iti reiei activitatile de zi cu zi si are un rol important in profilaxia spatelui. Fizioterapeutul dumneavoastra va va arata indicatii si contraindicatii adaptate conditiei dvs fizice, exercitii de stretching, de forta pentru reeducarea posturala si reducerea compresiei in coloana vertebrala (compresia duce la hernia de disc).

RECUPERARE SI PROFILAXIE
Majoritatea persoanelor care acuza durere in zona lombara a coloanei vertebrala raspund la tratamentul de kinetoterapie. 90% din cazuri raspund din primele 2 saptamani, iar 10% in primele 3 saptamani. O atitudine pozitiva, activitatile din viata de zi cu zi, si o intoarcere la locul de munca sunt elemente foarte importante ale recuperarii.

PREVENTIA ESTE CHEIA REAPARITII DURERII
– Este nevoie de o postura adecvata in momentul in care doriti sa ridicati greutati de la sol
– Sa va corectati tot timpul postura in timp ce stati pe scaun dar si atunci cand va ridicati de pe scaun, cand sunteti in ortostatism si mai ales atunci cand dormiti
– Stretching si intarirea musculaturii prin exercitii fizice
– Sa va creati un spatiu ergonomic la munca si acasa
– O nutritie bine stabilita in functie de organismul dumneavoastra, o greutate corporala normala si o masa musculara bine proportionata
– Sa incercati sa nu va stresati foarte tare si daca o faceti sa folositi tehnici de relaxare
– Nu fumati
Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

Surse:
www.spine-health.com
www.spineuniverse.com
https://mayfieldclinic.com

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017