Sistemul muscular este un complex de tesuturi cu proprietatea de a-si modifica forma. Aceasta proprietate este data de prezenta unor proteine in celula musculara.

Functiile sistemului muscular sunt :

  • miscarea corpului. Aceasta are loc printr-o serie de mecanisme bine adaptate. Muschii sunt atasati sistemului osos prin intermediul tendoanelor si a tesutului conectiv. Tipul muschiului este striat si poate fi controlat voluntar iar toate aceste elemente sunt coordonate de sistemul nervos.
  • asistarea circulatiei prin intermediul muschiului inimii. Deasemenea exista muschi care au rol in controlul si buna functionare a circulatiei veno-limfatice.
  • asistarea respiratiei. Acesta are un rol foarte important in buna functionare a sistemului respirator.
  • asistarea sistemului digestiv. Digestia este ajutata de sistemul muscular prin intermediul miscarilor de peristaltism. Acesti muschi sunt muschi viscerali si au contractie involuntara sub coordonarea sistemului nervos.

Astfel, orice tip de afectiune aparuta in sistemul muscular sau in sistemul nervos afecteaza aceasta interactiune, fapt ce aduce organismului o dezvoltare neuromotorie deficitara.

In functie de tipul afectiunii, de nivelul neurologic la care s-a produs si de gradul de gravitate, apar diferite forme de tonus si comportament muscular.

HIPOTONIA

Presupune un tonus muscular scazut. Musculatura este flasca, astfel procesul de ambulatie este executat cu dificultate, oboseala se instaleaza foarte repede, mai ales in ortostatism. Aceasta apare in contextul unor conditii neurologice, in urma unor traumatisme sau cand proprietatea contractila este afectata la nivel celular.

Odata cu hipotonia musculara apare si hiperflexibilitatea, fapt ce creste riscul accidentarilor (entorse, luxatii) dar si un nivel motor subdezvoltat. Hiperflexibilitatea poate contribui la un aliniament gresit.

O alta influenta negativa a hipotoniei musculare este reactia proprioceptiva a musculaturii si structurilor articulare influentand postura si stabilitatea articulara, rezulatul fiind un mers deficitar care influenteaza intreaga biomecanica.

HIPERTONIA

Este forma ridicata a tonusului muscular, ceea ce reduce capacitatea elastica a muschiului, apare rigiditate articulara iar amplitudinea de miscare redusa si astfel apare retractura musculara. Fara sa fie tratata aceasta poate cauza durere severa, calitatea vietii scazuta, pierderea functionalitatii dar si aparitia deformarilor. In anumite afectiuni neurologice aceasta prezinta un grad foarte ridicat (spasticitate), tratamentul fiind unul chirurgical iar in unele cazuri se alege tratamentul cu toxina botulinica.

 

ATROFIA MUSCULARA

Atrofia musculara este consecinta absentei miscarii. La baza acestei conditii musculare se pot afla mai multe afectiuni (neurologice, traumatologice, reumatologice). Relieful muscular dar si diametrul segmentului afectat este diminuat in comparatie cu cel sanatos.

Procesul de recuperare este bine stabilit in functie de cazul pacientului si tipul afectiunii.

 

ROLUL KINETOTERAPIEI

In functie de diagnostic, kinetoterapia include diferite abordari terapeutice. In cadrul primei sedinte se va evalua pacientul si se vor stabili obiectivele procesului de recuperare.

Terapeutul foloseste miscarea, terapia manuala dar si educarea pacientului.

Prin miscare si exercitii este imbunatatita functionalitatea sistemului osos, muscular, articular dar si a celui nervos.

Terapia manuala are ca scop manipularea, mobilizarea si masarea unor tesuturi. Prin aceasta metoda se obtine detensionare, ameliorarea durerii, imbunatatirea fluxului sangvin si a miscarii diferitelor segmente.

Unul dintre aspectele importante ale kinetoterapiei este educarea pacientului cu scopul de a preveni recidiva si de a pastra rezultatele obtinute, sau in anumite cazuri de a pastra un nivel functional aproape de normal.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

 

 

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017