Ce pasi sa urmati in alegerea unui sport pentru copilul dumneavoastra

Va ganditi de ceva timp ce sport sa alegeti pentru copil dar nu stiti ce pasi sa urmati sau ce sport sa alegeti? In urmatorul articol va vom prezenta cativa pasi importanti atat pentru incepatori cat si pentru copiii care deja practica un sport.

De cele mai multe ori copii care sunt indrumati catre un sport nu au parte de un control adecvat si dupa inceperea sportului acestia acuza diferite dureri ale articulatiilor si oaselor.
Etapele urmatoare sunt necesare pentru a preveni traumatismele/ la copii.

Control medical la pediatru si /sau ortoped
Pentru o crestere armonioasa copilul are nevoie de evaluare si monitorizare, efectuata atat de pediatru cat si de medicul ortoped.
Inainte de a incepe un sport, medicul se va asigura ca nu are probleme de sanatate sau alte traumatisme care ar putea genera o agravare a starii de sanatate si sa interfere cu activitatea sportive a micutului.
Este recomandat ca aceste verificari sa se faca inainte cu 6 saptamani inainte de primul antrenament cu echipa, pentru a avea la dispozitie timpul necesar rezolvarii eventualelor problemelor descoperite la controlul medicului.
Ortopedul are rolul de a verifica aliniamentul coloanei si restul corpului, iar ulterior, in functie de rezultat copilul va putea incepe direct sportul ales sau va avea nevoie sa lucreze impreuna cu un kinetoterapeut, perioada variind in functie de problema descoperita.

Alegerea sportului/echipei
Intotdeauna se face in functie de varsta copilului, inaltime, greutate, abilitatile fizice. Sportul alaturi de copii mai mari poate conduce la accidentari. Pentru incepatori este bine sa se aleaga o echipa mai putin competitiva si pe masura dezvoltarii abilitatilor sale fizice se poate orienta spre un nivel mai ridicat.

Unul dintre elementele cheie pentru a indragi sportul este antrenorul. Acesta trebuie sa aiba experienta, sa aiba un nivel adaptat de lucru pentru copiii din echipa, sa ii invete pe cei mici tehnici si metode pentru siguranta lor si a celorlalti.
Atunci cand copilul este in vacanta sau este inafara sezonului de sport, el trebuie sa aiba o pregatire fizica inainte sa reia antrenamentele de sport. De asemenea este necesar sa practice si sa isi imbunatateasca abilitatile sportive dar si cele de echipa, chiar si in vacante.
Asigurati-va ca are un echipament potrivit cerintelor si mai ales sigurantei copilului. Atat antrenorul cat si parintii trebuie sa contribuie la intelegerea faptului ca echipamentul nu este optional, cu atat mai mult in sporturile unde se pot accidenta destul de repede. Echipamentul trebuie sa protejeze toate zonele de risc in functie de sport.


O component importanta a echipamentului o reprezinta pantofii de sport. Este necesar sa fie potrivit copilului in detrimentul firmei de provenienta sau pretul acestora si mai ales sportului practicat. Se achizitioneaza doar insotiti de copil. Semnul principal daca acestia sunt potriviti este dat de distanta dintre degetul mare(haluce)si varful pantofului de sport, iar copilul trebuie sa poata misca degetele in voie.

Pentru a preveni orice tip de accidentare in timpul meciului/concurs, este nevoie de o incalzire timp de 5-10 minute, dar este necesar sa faca intinderi dupa incetarea activitatii fizice (meci/antrenament)

Atentie la trambuline!
Sunt distractive pentru cei mici, dar sunt cauza accidentarilor a foarte multor copii in fiecare an. Aterizarile gresite si intoarcerile in aer genereaza de cele mai multe ori fractura de stres. Necesita o verificare atenta inainte de a lasa copii sa o foloseasca si cel mai important, sa nu o foloseasca mai multi copii in acelasi timp.

Fara antrenament in durere.
Atunci cand copilul acuza durere, este un semn ca a suferit un microtraumatism sau, in functie de caracterul durerii poate fi vorba de o problema cu impact nefavorabil in activitatea lui sportive.
Daca se accidenteaza in timpul unui antrenament sau meci, copilul trebuie sa se opreasca si sa mearga la medic pentru investigatii imagistice. Daca acesta continua sa joace exista riscul sa agraveze acea conditie osoasa / musculara / ligamentara.
In functie de problema descoperita, medicul va stabili protocolul de tratament.
Indiferent de tipul afectiunii, copilul are nevoie de recuperare medicala. Aceasta trebuie efectuata alaturi de un kinetoterapeut, in functie de nivelul sportiv al copilului si de protocol (repaus, imobilizare, ortezare).
Scopul recuperarii medicale este de a pregati copilul sportiv sa se poata intoarce la antrenamente si meciuri intr-o stare potrivita fizic si in siguranta, si mai ales profilactic. Fara recuperare medicala, copilul poate experimenta o noua accidentare, sau ca organismul sau sa compensenze cu o alta zona, avand in vedere ca atunci cand suferim o accidentare toata catena are de suferit (ex. Atunci cand articulatia soldului isi pierde mobilitatea, coloana lombara pierde stabilitatea )

Alimentatia si activitatea fizica
Oasele puternice alaturi de ligamente si muschi sanatosi, constituie un organism puternic, fara a fi predispus accidentarilor.
Ajuta-l pe copil sa inteleaga rolul alimentelor si scopul lor nutritiv si cum sa isi hraneasca nevoile fizice. Mineralele impreuna cu vitaminele, construiesc articulatii si oase puternice.
Dupa fiecare antrenament sau meci, copilul are nevoie de un aport bogat in Calciu si vitamina D (se absoarbe forma D3), proteine pentru a refacere, Vitamina C, omega 3 si omega 6.
Ocupati-va de activitatea fizica a copilului si astfel el va ramane sanatos fizic, psihic, emotional.
Un sport in echipa il dezvolta pe toate cele 3 planuri. Copilul de astazi este adultul de maine.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017