Astmul este cea mai des intalnita boala cronica la copii. In ciuda eforturilor de a promova importanta miscarii si beneficiile ce o urmeaza, copiii cu astm inca se feresc sa sa faca exercitii fizice. Majoritatea campaniilor si organizatiilor despre astm vorbesc despre importanta utilizarii medicamentelor, insa nu pun accent pe beneficiile pe care kinetoterapia le poate aduce pacientilor cu aceasta afectiune.

Astmul reprezinta o afectiune inflamatorie a cailor respiratorii caracterizata prin simptome paroxismale sau persistente cum ar fi dispneea, respiratia suieratoare, productia de sputa si tuse, asociata cu limitarea variata a debitului de aer si un grad variabil de hipersensibilitate a cailor respiratorii atat la stimuli endogeni cat si la cei exogeni.

 

Cei mai relevanti factori declansatori ai astmului la copii sunt:

  • animalele
  • racelile si gripele
  • mancarea
  • acarieni de praf din casa
  • mucegaiul si ciupercile
  • polenul
  • fumatul si fumatul pasiv
  • stresul si anxietatea
  • conditiile meteorologice

Copiilor si adolescentilor cu varstele cuprinse intre 5 si 17 ani li se recomanda cel putin 60 de minute de activitate fizica zilnica, moderata si viguroasa, de cel putin 3 ori pe saptamana. Aceasta informatie fiind cunoscuta, majoritatea tot aleg sa nu faca miscare.

Copiii cu astm sunt in general mai putin activi decat cei sanatosi. Un studiu a demonstrat ca cei afectati practica in medie cu 30 de minute mai putin decat cei sanatosi. De asemenea, diferentele sunt observabile intre cei cu astm sever si cei cu astm moderat.

Exercitiul fizic este esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului si adolescentului. O ora de activitate s-a dovedit a imbunatati sistemul cardiovascular si structura osoasa, stima de sine si anumite abilitati sociale si motorii. Poate reduce stilul de viata sedentar, este crucial in preventia obezitatii sau supraponderalitatii si poate contribui la starea de sanatate ata din prezent cat si din viitor prin imprimarea unor obiceiuri benefice si prin reducerea riscului de afectiuni cronice.

Exista dovezi ce sugereaza ca exercitiul poate imbunatati atat fitness-ul anaerob cat si pe cel aerob al unui copil cu astm, acesta poate imbunatati capacitatea copilului de a face fata afectiunii.

Multi parinti ai copiilor cu astm considera ca activitatea fizica este daunatoare pentru acestia sau ca daca vor incerca sa faca exercitii, simptomele se vor inrautati. De asemenea, copiii traiesc cu impresia ca aceasta afectiune ii limiteaza din punct de vedere al miscarii, fie aceasta realizata in cadrul scolii sau in cadrul unui sport precum fotbalul sau inotul.  La scoala, profesorilor le este greu sa faca diferenta intre consecintele efortului fizic si lipsa de aer cauzata de astm, astfel ei le pot cere elevilor sa nu ia parte la orele de educatie fizica si sport pentru a reduce riscul agravarii bolii, incurajandu-i sa nu fie activi din punct de vedere fizic. Este important ca profesorii sa invete sa recunoasca semnele si simptomele pentru a nu transmite mesajul gresit in legatura cu participarea la activitatile fizice.

Atunci cand o persoana sufera de un atac de astm, tuburile bronhiale se inflameaza, respiratul devenind dificil. Inhalatorul foloseste de cele mai multe ori medicamente cu efect de relaxare musculara si, desi nu exista inlocuitor pentru tratamentul medicamentos, kinetoterapia poate reduce severitatea si frecventa atacurilor.

Una din principalele modalitati prin care kinetoterapeutul lucreaza cu astmaticii este reeducarea respiratiei. O tehnica foarte cunoscuta este de a invata pacientul sa inspire mai des si o cantitate mai mica de aer. Din cauza faptului ca se miscoreaza caile aeriene, schimbarea de gaze este mai putin frecventa, cantitatea de dioxid de carbon din plamani fiind foarte mare. Desi primul instinct este sa ia cat mai mult aer, este foarte important ca plamanii sa fie intai goliti pentru a face loc oxigenului.

In afara de exercitii pentru reeducarea respiratiei, kinetoterapia poate fi folosita pentru a intari musculatura corpului si abilitatea lui de a respira in general, reducand astfel atacurile. Kinetoterapia poate preveni inrautatirea bolii si poate intari muschii respiratori precum diafragmul, ceea ce imbunatateste  semnificativ calitatea vietii si a conditiei fizice. Metodele folosite de kinetoterapeut pot lua atat forma exercitiilor fizice cat si a unor aparate ce ingreuneaza respiratul.

Medicamentele sunt indispensabile si parintii trebuie sa continue sa mearga cu copiii la medic, pe cand un kinetoterapeut poate reduce utilizarea acestora si poate imbunatati calitatea vietii astmaticilor, frecventa si severitatea atacurilor.

Materialele informative sunt scrise și dezvoltate de Green Vibe Medical. Aceste informații nu intenționează să înlocuiască sfatul medicului dvs.

 

About Author

Green Vibe Medical

Green Vibe Medical este o clinică de recuperare medicală din Sector 1, București. Activitatea noastră are ca scop starea de bine a pacientului prin tehnologia ultramodernă folosită și cu ajutorul unei echipe de persoane pasionate și profesioniste, care fac posibilă soluționarea cauzei și vindecarea oamenilor.

Leave a Comment

logo footer Green Vibe Medical

INFORMAȚII CONTACT:

Green Vibe SRL

+40 745 110 115
office@greenvibemedical.ro
Poiana Narciselor, Nr.5, Parter, Sector 1, București 010158
_____________
GREEN VIBE SRL
CUI: 37881317
NR. REG: J40/11067/2017